Hamberg House

Ham, Richmond

This two storey mid terraced 60ies chalet type property in Ham, Richmond, was fully refurbished, restructured and interior designed by London Atelier. The removal of the former internal partitions allow for a continuous spatial flow throughout the ground floor to allow maximum light into the house.

The staircase used to be the darkest zone in the house but new roof lights and a removed attic floor in the area create a triple height light dome to the property. Some joists at ceiling levels have been exposed and reconfigured to allow a greater ceiling height but also to provide feature lighting for the rooms. The almost fully glazed front and rear façades visually converts the exterior to an extended interior space and the spatial dimensions feel larger, in particular with the layers of greenery starting in the planter in the front and continuing up to the mature trees within the riverbank of the Thames.

The chosen colour palette has been developed with the ambition to complement the existing 60ies flair of the area and reflects typically pale yellow, green, red and grey tones within the internal elements. The house is now a light and generous home, full of beautiful details. It combines a subtle modern materiality to the inside and respects the house’s and area’s heritage on the outside.